aktivizam, ljudska prava, anti-kapitalizam
Svijet bez granica
Blog
ponedjeljak, studeni 16, 2015
Jeste li čuli za dvostruki bombaški napad u Bejrutu koji se dogodio dan prije 'terorističkog' napada u Parizu? 'Islamska država' preuzela je odgovornost za taj napad koji se dogodio u četvrtak i u kojem je poginulo 43 ljudi, a više od 200 ranjeno. Libanonska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanonu u posljednjih nekoliko godina. Međutim, korporatistički mass-mediji diljem svijeta nisu ni približno pažnje dali ovom masakru, kao onom u Parizu koji se dogodio dan kasnije. Upravo iz razloga što nitko nema pravo oduzeti nikome pravo na život, jednako je bitno naglasiti da se ne smije činiti razliku među životima, posebno ako govorimo o nedužnim civilima (majke, žene, djeca u Bejrutu, Afganistanu, Libiji ili majke, žene i djeca u Parizu). No, svi smo naučeni na 'normalnost' toga da upravo mediji imaju za pravo odlučivati o tome čiji život vrijedi više i čija je smrt vrijedna žaljenja i molitve, a čija nije. To se zove 'demokratski elitizam' u kojemu jedan život osobe s zapada vrijedi više nego 50 života u nekoj siromašnoj, ekonomski razorenoj, zemlji.


Ratovi se ne događaju sami od sebe, pukom slučajnošću, iako se mnogi trude opravdati ga (sebi) na taj način. Rat je samo nužda za opstojnost kapitalizma koji počiva na sukobu, uništenju i nejednakosti.  Narodi ne vode ratove, vode ih političari, promatrajući njihov tijek s sigurne udaljenosti. Rat donosi prosperitet i blagostanje samo ratnim profiterima i političarima, ali ne i narodima. Za večinu, rat znači samo još više bjede.Kontrola ljudskim emocijama putem mass-medija

Na televiziji vidimo histeriju i strah vezanu za događaje u Parizu, te hipnotičko ponavljanje udarnih riječi: strah - teror - prijetnja - rat - terorizam - strah - teror - prijetnja - rat - terorizam... 'Ovo je objava rata' ponavljaju televizijski spikeri Obaminu izjavu. No, ako je tek ovaj napad u Parizu doveo do toga da zapad i EU objavljuju rat, što se događalo do sada, ako to nije rat? Obama, vlada SAD-a i svi njihovi suradnici su zasigurno htjeli reći: 'Ovo je razlog da nastavimo svoj rat!'

Iz toga što su mediji potpuno izignorirali napad u Bejrutu je jasno: kad NATO i SAD u svojim vojnim intervencijama 'dostave demokracije' masovno bombardiraju naselja, bolnice, škole i vrtiće i pri tome ubijaju civile muslimanskog stanovništva, to je borba za demokraciju, slobodu, oni su samo kolateralna šteta. No, kad se dogode bombaški napadi na europskom tlu, makar oni pogodovali istim silama kojima pogoduje rat u Siriji, tada se ne okrivljuje vlastita država zbog pružanja direktne pomoći terorističkim organizacijama koje bacaju bombe u Siriji, vlastitu vladu, ili dobrohotni SAD, već su za to krivi, ponovno muslimani. Kada je Brevik pobio one nevine ljude u Norveškoj, onda se pričalo o masovnom ubojici i psihički nestabilnoj osobi, a ne o teroristu. Nitko nije napadao njegovu vjeru, jer nije musliman. Ako kršćanin ubije nekog, onda je ubojica ili borac za slobodu, a ako musliman ubije nekog onda je terorist.  A što je s SAD-om i njegovim suradnicima koji desetljećima uništavaju nekoć stabilne zemlje s ciljem da ih razjedine i ekonomski dovedu do ruba propasti?Obama je dan nakon napada u Parizu izjavio "Ovo je napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo, ovo je napad na civilizirani svijet". U srpnju prošle godine, više od stotinu Egipćana poginulo je u terorističkim napadima. Prošlog mjeseca stotine ih je poginulo u bombaškom napadu u Ankari. Zatim Beirut, a sada Pariz. Predsjednik Obama nije dao nikakvu službenu izjavu kao odgovor na napad u Beirutu. Svakako, Beirut se ne računa pod 'civilizirani svijet', pa stoga nije bilo vrijedan spomena, baš kao ni Libija, Afganistan ili Irak. Ali po pitanju interesa za naftom i jačanje vojno-industrijskog kartela, civili, žene i djeca u ovim 'ne-civiliziranim svjetovima' su poželjna kolateralna žrtva. Ovaj rat se vodi linijom rasizma koji se širi i reklamira putem medija poput svjetlucavih reklama na billboardu.

Tragedija u Parizu je, nažalost, zapravo stara škola vlade SAD-a koju je svakako pohađala i politička elita Francuske kao zemlje koja je oduvijek vjerni podržavatelj zapadnog neo-kolonijalizma. Tako da možemo očekivati da će Francuski predsjednik pozvati svoje stanovnike na zajedništvo i na zajedničku borbu protiv muslimanskih ekstremista, što je upravo ono što su SAD i Izrael htjeli od početka.
Mediji slave namjerno otvaranje Pandorine kutije, a vojna industrija je u ekstazi od sreće i oduševljenja jer se rat nastavlja! Zgrade diljem svijeta sjaje u bojama francuske zastave. No, zašto niti jedna zgrada ne svijetli u bojama iračke zastave, afganistanske zastave, libijske ili sirijske zastave?

'Mi zapravo živimo u civilizaciji nojeva koji glave trpaju u pijesak. Non stop, pogotovo kroz medije, postoje spinovi s kolektivnim sedativima, a ovo sad što su svi kao šokirani je isto ono što se dogodilo kada su bili šokirani financijskom svjetskom krizom. Isto je i kao što su šokirani bili kada se nedavno otkrilo da je korporacija Volkswagen prevarila sustav, iako je jasno da se takve prevare događaju na svakodnevnoj bazi. Šokirani će sigurno biti i kada se odvali pola nekog ledenjaka i slično. Mi zapravo nismo civilizacija koja je sposobna djelovati unaprijed, koja je sposobna suočiti se sa svojom putanjom, mi smo u stanju stalnog iščuđavanja, što je isto kao da bolesnik koji čini sve da se razboli ostane šokiran činjenicom da u jednom trenutku zaista postane bolestan.' -Dražen Šimleša

Sumnjivo nepredvidivi bombaški napad

Parižani se savijaju od straha nad svojim životima, potpuno nesvjesni toga da je politika njihove vlade pogodovala situaciji u kojoj se sada nalaze. I to ne samo zato što Francuska vojska unazad četiri godine aktivno sprovodi operacije u Libiji, Egiptu, Siriji i Iraku, već u smislu da je upitna i sama nepredvidivost serije terorističkih napada u Parizu.

Interesantno je da su se za dva tjedna u Parizu trebali naći najviši predstavnici 196 zemalja svijeta i donijeti odluke koje bi trebale ublažiti klimatske promjene.  Iako to nijedan medij nije uočio, teroristički napad u Parizu se dogodio kada su već u tijeku bile pojačane mjere sigurnosti upravo zbog očekivanog dolaska gomile najutjecajnijih ljudi svijeta. Uvođenje graničnih kontrola je već krenulo i trebalo biti na snazi do 13. prosinca. Ministar unutarnjih poslova je izjavio kako se pripremaju i za moguće terorističke napade. Također, uočljiva pojava u Francuskoj su vojnici koji hodaju željezničkim kolodvorima i drugim javnim mjestima s kalašnjikovima na ramenima. Unatoč svemu tome, teroristički napad se dogodio u Parizu (??).Ova situacija je potpuno jasnija uz činjenicu da teroristi imaju više veze s političkim strukturama Europske unije i SAD-a nego sa samim Islamom, što imam potrebu ponavljati iz posta u post kao nekakvu mantru. Za očekivati je da u gradu poput Pariza, koji spada među najviše nadzirane gradove s najviše kamera, s policijom koja naoružana do zubiju hoda u sred dana, bombaši upravo mogu nesmetano proći rute kroz granice, aerodrome, gradski prijevoz s oružjem u rukama. Ako uzmemo u obzir porijeklo terorizma, te da je ono produkt zapadne politike, ono danas služi isključivo kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva velikih svjetskih sila i moćnih državnih vladi.

Napadi koji su se dogodili u Parizu bez sumnje se uklapaju u širu sliku onoga što nam je poznato od prije. Taj napad ima svoju svrhu nametanja mišljenja, kontrole nad odlukama i stavovima javnog mnijenja, izgovor za nastavak vojnih intervencija u Siriji (nastavak rata) te kao izgovor za islamofobiju (rasizam).

Francuska u službi zapadnjačkih ratova

U toj mega-promidžbi sudjeluju svi domaći mediji, s svojim poltronima, poput Vlade Azinovića, stručnjaka za terorizam koji uredno daje svoje analize u dnevniku na novoj TV. Gospodin Azinović, kojega su sami Amerikanci obrazovali, u svojim 'dubokim analizama' tvrdi da se teroristički napad na Pariz dogodio samo zato jer sigurnosne službe nisu bile u tom trenutku pripravne. Samo malo, dakle, jedan stručnjak, tvrdi da je to razlog zašto se napad dogodio baš u Parizu?


Francuska je jedna od zemalja u Europskoj uniji koja je najviše sudjelovala u kolonijalističkim ratovima kroz povijest, ili pogodovala zapadnjačkim ratovima za resurse. Francuska je u Alžiru 60tih godina prošlog stoljeća naselila oko milijun svojih građana. Prilikom osamostaljenja Alžira, u ratu koji je bjesnio, a počeo 1954. godine, Francuzi su ubili oko 200 000 alžirskih vojnika i oko 900 000 civila (muslimana). Rat završio 1962, Alžir se osamostalio. U tom ratu proslavila se poznata francuska „Legija stranaca“. Alžir je doživio još jedan rat, 11-godišnji, koji je trajao do 2002 godine.

Zatim, 2011. godine Libija dobiva priznanje od UN-a zbog poštivanja ljudskih prava, no iste te godine SAD i Francuska ulaze u rat kojim svrgavaju Gadafija. Treba li napomenuti da u tom trenutku Libija istovremeno među 10 najbogatijih država po nafti i plinu. Francuska je za uzvrat dobila 35% proizvodnje libijske nafte. U 9. mjesecu 2015. godine, Francuska je prodala Egiptu 2 ratna broda u vrijednosti 1 milijarde eura. Na današnji dan, francuske kompanije su duboko ukorijenjene u egipatsko gospodarstvo. Također, od samog početka, Francuska je najaktivnija država u svrgavanju sirijskog predsjednika Bašar Al-Asada. Povod za rat nije bogatstvo Sirije u nafti i plinu koliko potreba za transport nafte iz Katara i Saudijske Arabije kroz istu. Ne treba govoriti da su od početka čvrsti saveznici SAD-a u svim akcijama, pa i u onim poslijeratnim kad se dijeli naftni plijen. Razlog napada na Irak za naivne mase je bio njihovo posjedovanje nuklearnog oružja, a na kraju je i sam vojni vrh SAD-a priznao da je to bila laž i da nikakva nuklearna prijetnja u Iraku nije postojala. Francuska koja se sad kao zgraža i kreće u borbu protiv terorizma je cijelo vrijeme podupirala terorizam i aktivno sudjelovala u terorizmu.

Sve ovo pišem, ne kako bi davali razloge bombaškim napadima od strane terorista za osvetom, već zato što polazimo od stajališta da političke strukture SAD-a i Francuske  surađuju u ovom prljavom ratu, te da je 'strah od terorizma' i islamofobija koja jača u Francuskoj receptura koju vlada SAD-a također sprovodi nad svojim građanima već skoro 15 godina. Ovo što smo vidjeli na TV-u uslijed napada u Parizu je ekstremistička vojna kampanja za regrutaciju vojske i nove bombaške napade na narode u Siriji, a ne za borbu protiv ISIL-a koji i sam predstavlja zapadnjačke kopnene snage.

Tko vam je stavio francusku zastavu na profil? Vi ili mediji?

Prava tragedija nije samo događaj u Parizu, već reakcija svijeta na dezinformacijama koje se plasiraju putem mass-medija. Interesantno je da čak ni Facebook, koji je nakon terorističkih napada u Parizu ekspresno aktivirao svoju značajku "safety check", isto nije učinio dan ranije. Facebook je ovu aplikaciju prvi put predstavio javnosti prošlog listopada, a njena je svrha upozoriti članove i prijatelje obitelji jesmo li dobro u slučaju prirodne katastrofe. Aplikacija je razvijena još 2011. kad su Japan pogodile tri katastrofe za redom: potres, tsunami i eksplozija nuklearne elektrane Fukushima. Ova famozna aplikacija omogućuje da ljudi automatski dobivaju potvrdu da su njihovi prijatelji, ako se nađu u blizini terorističkog napada, na sigurnom. No, iz nekog razloga ona je aktivirana tek dan nakon napada (?). Libanonci koji se još uvijek oporavljaju od šoka zbog razornog napada na Bejrut diljem društvenih mreža iskazali su solidarnost s Francuzima zbog napada, no upitali su i Facebook, ne zaslužuju li oni istu aplikaciju nakon terorističkog napada na Bejrut.

Sada se na facebooku širi novi trend stavljanja Francuske zastave na profil. No, stavljaju li ju ljudi jer imaju potrebu reagirati na nasilje i nepravdu, ili zato što su mediji to prikazali poželjnom reakcijom na trenutna zbivanja? U slučaju da se radi o moralnoj potrebi, zdravorazumski je zaključiti da bi u tom slučaju profili bili pre natrpani iračkim, libijskim, sirijskim, afganistanskim i drugih zastava, jer bi svaki put reagirali na nepravdu, a ne samo onda kad vam mediji to sugeriraju. Jasno je da će mnogi reći kako je logično da se mi, narodi Europe, poistovječujemo s drugim narodima Europe jer su nam po svemu 'bliži'. No, opravdava li to potpunu medijsku ignoranciju drugih 'terorističkih' napada koji se događaju u ratom pogođenim zemljama?

Mediji vrlo aktivno sugeriraju krivnju izbjegličkog vala za terorističkim napadima u Parizu konstantno objavljujući novitete na polju pronalaženja terorista koji imaju neposredne veze s priljevom izbjeglica. Naravno, sve je učinjeno smisleno, kako bi se aktivirali uplašeni fašisti, i požurili bez ikakvog dokaza krivnju prebaciti na izbjeglice, ljude koji upravo bježe od ovakvog kaosa koji je svijet zavio u crno. Iznimka nisu ni domaći ksenofobi i uplašeni fašisti. Još jedna medijska farsa je odigrana na štetu nevinih žrtava.Na kraju svega, Francuski predsjednik će sada sigurno pozvati svoje stanovnike na zajedništvo i na zajedničku borbu protiv muslimanskih ekstremista, što je upravo ono što su SAD i Izrael htjeli od početka. Rusija će se okoristiti situacijom da dođe do svojeg komada kolača, a Obama će zajedno s svojom administracijom grupno orgazmirati od veselja jer će se biznis u privatnom vojno-industrijskom kartelu utrostručiti. Cilj je od početka napad na zemlje bogate naftom, zemlje koje se ne pokoravaju njihovoj samovolji. Ta činjenica, ispuštena u medijima, ujedno i osnovni, tragični razlog bombaškog napada u Parizu. Umjesto da se opiremo toj činjenici ili da bezuvjetno vjerujemo mass-medijima proglašavajući sve ostalo zavjerama, bilo bi bolje pogledati u same sebe i zaključiti da smo naivan i poslušan narod koji svojom ignorancijom hrani ovog kapitalističkog monstruma. Kritičko promišljanje svakog rata, te direktno zagovaranje mira je jedini način borbe protiv nastavka ratnih sukoba i još nevinih žrtava. Niti jedan sistem kroz povijest, niti jedan imperij, nije opstajao sam od sebe. Za to je oduvjek bio potreban narod koji je takav sistem nosio na svojim leđima. Problem je potrebno rješavati tamo gdje je i nastao.


Vezane (prethodne) teme:

 • ISIL- plaćenička kopnena vojska zapadnog saveza (link)
 • Razumjevanje terorizma i izbjegličke krize u Hrvatskoj (link)
preporuke i linkovi:

Abby Martin: Tko je kriv za izbjegličku krizu?
Ukoliko želite primati´mail obavjest´o tome kad se objavi novi post, kontaktirajte me mailom na duh_vremena (et) yahoo (.) com

duh-vremena @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
o blogu

 • Tekstovi na ovom blogu obrađuju teme o ljudskim pravima, aktivizmu, globalizaciji, politici, alternativnim društvenim uređenjima, religiji, itd. 'Duh Vremena' označava općenito prevladavajuća intelektualna uvjerenja, ideje, mišljenja i poglede na život tijekom određenog vremenskog razdoblja.
Brojač posjeta
449366
Index.hr
Nema zapisa.